Finance

  • Ekonom Bartoň: Co způsobí vyšší daně? Rozpočet zásadně nezachrání
    on 10. 6. 2023 at 22:00

    Je čas na ekonomickou inventuru státu, tvrdí hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. K nápravě pochroumaných veřejných financí podle něj nebude stačit ani vládou oznámený konsolidační balíček, ani hledání nových příjmů do státní kasy v podobě nových daní. Základem bude přenastavení celého systému státních výdajů.

  • Z afrických solárů do kabelu pod mořem. Evropa hledá řešení energetické krize
    on 10. 6. 2023 at 22:00

    Severní Afrika by do budoucna mohla sehrávat velmi významnou roli pro evropskou energetiku. Ve hře je totiž podmořské propojení evropské energetické sítě s obřími větrnými a solárními farmami v Maroku, Tunisku, Alžírsku nebo Egyptě. V různých fázích plánování je už i mnoho projektů, které by mohly Evropu přiblížit k redukci emisí skleníkových plynů na úplnou nulu.

  • Pobyt v přírodě táhne. Zákazníci za výbavu utrácejí víc, hledí i na kvalitu
    on 10. 6. 2023 at 16:00

    Turistika je v průzkumech dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších způsobů trávení volného času. Je na druhé příčce hned po cyklistice a data ukazují, že se jí pravidelně věnuje asi 22 procent Čechů. Není proto divu, že vzhledem k současné nejisté ekonomické situaci plánuje mnoho českých rodin strávit volno objevováním přírody či pamětihodností a již nyní se poohlížejí po vhodném outdoorovém vybavení.

  • Mikroplasty jsou v oceánech už všude. Odhalily to vzorky ze závodu plachetnic
    on 10. 6. 2023 at 13:00

    Při letošním ročníku asi nejslavnějších jachtařských závodů světa The Ocean Race vyšlo najevo, že koncentrace plastů přítomných ve vodě i v odlehlých oceánských oblastech je až 18krát vyšší než během předchozího ročníku 2017-18. Účastníci letošního ročníku, kteří testovali vodu během klání, našli mikroplasty v každém vzorku.

  • Darované jídlo už nebude nutné převážet teplé. Nová vyhláška zmírní pravidla
    on 10. 6. 2023 at 10:00

    Nová vyhláška ministerstva zemědělství usnadní darování pokrmů. V současnosti totiž stále platí, že jídlo, které na konci výdejní doby zbude, pracovníci v gastroprovozech nemohou zchladit. To se ale od začátku července změní. „Je to pro nás přínosný krok. I v zahraničí je možné na konci výdejní doby přebytečné jídlo zchlazovat nebo zmrazovat pro účely darování,“ říká zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.